Wadlopen Terschelling

Wadlopen naar Terschelling

Natuurlijk is de boot sneller, maar misschien is het wel veel leuker om te wadlopen naar Terschelling. Wadlopen is een sportief en uniek avontuur, middenin de natuur van het Werelderfgoed Waddenzee. De Waddenzee wordt ook wel de laatste wildernis genoemd en is een onbeschrijflijk mooi natuurgebied.

Wadlopen Texel

Over het wad lopen naar Texel doe je ongeveer 3.5 uur, de totale lengte is ongeveer 11 kilometer. De tocht gaat langs natuurgebied De Schorren waar je de flora en fauna van de Waddenzee kunt bewonderen. Wadlopen naar Texel is niet zwaar want er wordt gelopen over harde zandplaten. Hierdoor is de tocht ook geschikt voor de wat oudere kinderen (vanaf 10 jaar). Het verzamelpunt ‘Waddenpark Avanti’ ligt op zo’n 20 kilometer na aankomt met de boot naar Texel.

Wadlopen Vlieland

Omdat de geulen tussen Harlingen en Vlieland, ook bij eb, te diep zijn is het niet mogelijk om wad te lopen naar Vlieland.  Het is wel mogelijk om een korte wandeling te maken of te droogvallen. Het duurt ongeveer zes tot acht uur voordat het water weer is gestegen. Dit is een prachtige ervaring.

Wadlopen Terschelling

Ook de geulen tussen Terschelling en Harlingen zijn te diep om over het wad te lopen.

Wadlopen Terschelling
Wadlopen Terschelling

Wadlopen Ameland

De wadlooptocht naar Ameland heeft een lengte van ongeveer 10 kilometer. Het lopen zelf duurt ongeveer 3 uur. Deze tocht is vooral in het begin, vanwege de slik, iets zwaarder dan wadlopen naar Texel. Vanaf ongeveer de helft is de ondergrond zanderig. Over het wad lopen naar Ameland is geschikt vanaf een leeftijd van 14 jaar.

Wadlopen Schiermonnikoog

De tocht van Lauwersoog naar Schiermonnikoog is zwaar, duurt bijna 6 uur en is maar liefst 19 kilometer lang. De ondergrond bestaat afwisselend uit zand en slik. Het veranderlijke prielen en geulen en diepe stukken slik is vooral het kustdal zwaar. Over het wad lopen naar Schiermonnikoog is alleen geschikt voor wadlopers die zeer ervaren zijn. Naast de minimale leeftijd van 18 jaar is ook een zeer goede conditie, ervaring en uithoudingsvermogen vereist.

Friesland en Groningen

Naast de gebruikelijke wadlooptochten kun je ook van en naar andere eilandjes of zandplaten wad te lopen. Bijvoorbeeld van de zandplaat Brakzand naar Schiermonnikoog, een tocht van meer dan 11 kilometer.

Lopen naar Rottumeroog, het eilandje dat het meest oostelijk is gelegen, is ook mogelijk, dit is een zeer exclusieve tocht omdat deze maar enkele keren per jaar mag worden georganiseerd.

Een wadloopklassieker is de zwerftocht naar de Engelsmanplaat, waar een Wadwachtpost staat. De tocht is zo’n 12 kilometer lang en duurt circa 4 uur. De zwaarte valt mee omdat de ondergrond voor het grootste deel uit harde zandgrond bestaat.

Meer informatie wadlopen Terschelling

Eén van de pioniers op dit gebied is Wadloopcentrum Fryslân. Daar hebben ze meer dan 50 jaar ervaring.